Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw teelt bio-oesterzwammen voor BonMush

 

De oesterzwamkwekerij: waar sociaal ondernemerschap en innovatie elkaar ontmoeten

Het Belgische en futureproof BonMush brengt sinds 2020 veggie en vegan producten op de markt. Hun missie? Vegetarisch en plantaardig eten toegankelijker maken. Het bedrijf verovert in sneltempo de Belgische én Nederlandse markt met hun plantaardige salades, charcuterie, worsten en burgers. Alle BonMush producten worden gemaakt op basis van duurzame, lokaal geteelde oesterzwammen. Die oesterzwammen zijn afkomstig uit de kweekstallen van de sociale tewerkstellingsplek ‘De Kromme Boom’ in Oostakker. Sinds 2020 kweken de bewoners van de woon- en leefgemeenschap er kwalitatieve bio-oesterzwammen.

Sinds begin 2020 produceert BonMush vegetarische producten – van salades en spreads over broodbeleg, worsten en een burger. Daarmee biedt het familiebedrijf een lekker en vegetarisch alternatief voor tussen je boterham en op je bord. Basis van de BonMushproducten: duurzaam en lokaal geteelde oesterzwammen. Die zijn rijk aan vezels, vormen een natuurlijke bron van micronutriënten én geven een boost aan je immuniteit. Bovendien bevatten oesterzwammen de zogezegde ‘vijfde smaak’: umami. Je kan er dus heel erg makkelijk vlees, gevogelte of vis mee nabootsen.

De champignonkwekerij waar BonMush z’n oesterzwammen haalt, ligt in het Oost-Vlaamse Oost-Akker. Niet zomaar een kwekerij: de bio-oesterzwammen die BonMush gebruikt, zijn een product van Maatwerkbedrijf De Kromme Boom. Dat is een uniek en eigenzinnig psychopedagogisch zorgproject en woon- en leefgemeenschap voor mensen in noodsituaties, die door de mazen van het welvaartsnet glippen. Het bijhorende maatwerkbedrijf is een unieke sociale tewerkstellingsplek waar sinds 2020 kwalitatieve bio-oesterzwammen en shiitakes worden geteeld.

Net als BonMush werkt De Kromme Boom op een duurzame manier met aandacht voor mens en milieu. Dé ideale match dus. BonMush werd de eerste partner die geloofde in het verhaal van De Kromme Boom en het bedrijf sprong mee op de kar om de groei van de oesterzwamkwekerij mogelijk te maken.

Caroline Vercauteren, BonMush: “Er zijn veel gelijkenissen in ons verhaal en dat van De Kromme Boom. We zijn beiden pioniers – hetzij in vrijwilligerswerk, hetzij in innovatie. En we dragen beiden zorg voor een mooiere wereld, zowel voor de mens als voor het milieu. A match made in heaven oftwel… een oesterzwamkwekerij.”

BonMush verwerkte als eerste bedrijf in Centraal-Europa oesterzwammen tot vegetarische en veganistische producten. Anno 2022 zijn de producten van BonMush te koop in meer dan 1000 supermarkten in België én Nederland. Wie pakweg de veggie ‘Sea Salad’ of de vegan Préparé op z’n boterham smeert, proeft dus de oesterzwammen uit Oostakker.

 Ignace Schram, De Kromme Boom: “Dankzij BonMush zijn er heel wat consumenten die onze oesterzwammen eten. Voor de mensen die verblijven in de Kromme Boom geeft deze prestatie enorm veel energie om nog meer hun best te doen. Het is een grote stimulans om stap voor stap het proces naar een terugkeer in de maatschappij te bevorderen.”

 Zowel BonMush als De Kromme Boom dragen ecologie hoog in het vaandel. Door de zonnepanelen, het gesloten watercircuit via de eigen waterzuivering, uniek gebruik van een kilometerlange ondergrondse luchtopwarming, luchtrecuperatie en de herwinning van het uitgeplukt substraat als grondverrijking van de eigen maisvelden is het hele productieproces duurzaam.

 De producten van BonMush zijn verkrijgbaar bij Colruyt, Spar, Okay, Albert Heijn en Delhaize

Credits foto: Els Hattink & By Nouchka

 
Debby Wilmsen