20.12.2016
Waarom Mexicanen Tequila drinken en Belgen Jenever

GEDISTILLEERDE DRANKEN
-VAN GLAS TOT AMBACHT-

Van Schotse whisky, Engelse gin, Italiaanse Vermout, Caraïbische Rum, over Mexicaanse Tequila tot Vlaamse Jenever. Doe de gemiddelde barkast open en je ziet de wereld samenkomen. Maar hoe worden deze gemaakt en waarom komt Tequila nu specifiek uit Mexico en is Jenever dan weer typisch iets voor de ‘Lage Landen’? Op dat alles en veel meer vind je het antwoord in het boek ‘Gedistilleerde dranken, van glas tot ambacht’. Met dit boek heb je alle informatie over gedestilleerde dranken in handen, of je nu meer wil weten over gin, jenever, whisky... Op een toegankelijke manier legt Bernard Filliers, 5e generatie en zaakvoerder van de Filliers Distillery, de geschiedenis en het productieproces van de belangrijkste drankensoorten uit. Vanaf nu kan je op elk feestje de show zal stelen met je kennis en leuke anekdotes.

Geschreven vanuit 5 generaties vakkennis
De auteur van het boek is niemand minder dan Bernard Filliers, vijfde generatie en huidig zaakvoerder van het familiebedrijf Filliers Distillery, de bekendste graanstokerij van België, opgericht in 1880 en gevestigd in Bachte-Maria-Leerne (vlakbij Deinze). Hij schreef het boek samen met auteur Sven De Potter en deelt hiermee zijn jarenlange ervaring in het maken van de fijnste distillaten.
Filliers Distillery maakt zoveel meer dan enkel Jenever. De distilleerderij was ook de eerste om een Belgische Gin op de markt te brengen, Filliers Dy Gin 28, heeft zonet met Sunken Still de eerste Belgische Rye (rogge) Whisky gelanceerd en stookt nog een breed gamma aan fruitjenevers, likeuren en wodka. Het is deze jarenlange ervaring dat Bernard Filliers graag wil delen in dit boek.

Bernard Filliers:  “Ik zit al heel mijn leven tussen de sterke dranken, reis de wereld af en ontmoet gelijkgestemde zielen. Dat is meteen ook het uitgangspunt van dit boek: wat is de geschiedenis achter al die verschillende sterke dranken? Wie zit erachter? In welke omstandigheden kwamen ze tot stand? Ik denk dat we met dit boek een mooi overzicht bieden. Een boek waarin zowel de connaisseur als de liefhebber zijn gading zal vinden. Met hier en daar een scheutje wetenschap en scheikunde, als eerbetoon aan de oude alchemisten die de kunst van het distilleren hebben geïntroduceerd.”

Tips & cocktailrecepten
Je kan ook praktisch aan de slag met het boek. Bekende Belgische bartenders als Hannah Van Ongevalle, Jurgen Nobels, Manuel Wouters, Ben Belmans, François Badenberg, Tom Neijens, Margaux Smet, Gino Depraetere en Jeroen Van Hecke geven hun favoriete cocktailrecepten en insidertips om het beste uit je spirits te halen en dit in alle verschillende categorieën. Santé!

Voorbeeld van een cocktail = MIAM-MIAM door Hannah Van Ongevalle

Ingrediënten
50 ml filliers graanjenever
20 ml dille - zwarte pepersiroop
20 ml vers citroensap
1 dash selder bitters
enkele schijfjes komkommer
ginger beer


1. Doe alle ingrediënten in een shaker en schud krachtig.
2. Vul een longdrink glas op met ijs.
3. Giet de mix in het longdrink glas en vul verder op met ginger beer.
4. Werk af met een schijfje komkommer en een takje munt.

Praktisch
Het boek ‘Gedistilleerde dranken, van glas tot ambacht’ is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts

Verschijningsdatum: 20 december 2016
Prijs: € 24,95,-
Technische kenmerken:
Auteur: Sven De Potter & Bernard Filliers
Formaat: 175 x 230 mm – hardcover Aantal pagina's: 208 - ISBN: 9789089316912

Images