02.03.2018
Strandschoonmaak voert strijd tegen groeiende plastic afvalberg op

Eneco Clean Beach Cup reikt € 25.000 uit voor oplossingen

We denken dat we flink sorteren en recycleren maar driekwart van alle ooit gebruikte plastic bestaat nog, op een vuilnisbelt of in de natuur. Elke minuut belandt er een volle vrachtwagen plastic in zee, het dwarrelt in de lucht, drijft in de allerdiepste zeeën en spoelt op de meest verlaten stranden aan. Het verbrokkelt, vergiftigt water en lucht en het blijft er voor altijd. Mini-deeltjes belanden via zeezout, garnalen of mosselen weer op ons bord. Ze dringen zelfs tot in ons bloed door… Hoog tijd om het tij te keren, vinden de Belgische kustsurfclubs en ze nodigen iedereen uit op de negende strandschoonmaak Eneco Clean Beach Cup op de eerste zondag van de lente. Studio Brussel zendt op 25 maart live uit in Blankenberge en daar wordt 25.000 euro uitgereikt aan de kustgemeentes die met de beste oplossingen komen om hun afvalproductie te verkleinen. 

Sinds plastic bestaat, lieten we de afvalberg ervan tot 6 miljard ton opstapelen en die zou tegen 2050 nog eens verdubbelen. Jaarlijks belandt er tot 12 miljoen ton plastic in zee. “Dat soort cijfers zijn steeds talrijker, gigantisch en niet te vatten,” vertelt organisator Sven Fransen, “maar door een strandwandeling met een lenteschoonmaak te combineren, kunnen we op een aangename manier mensen op het groeiend probleem wijzen van afval dat op strand slingert en hoofdzakelijk uit zee aanspoelt.” Met de negende Eneco Clean Beach Cup nemen 16 Belgische surfclubs deel aan de strandopruimactie die Surfrider Foundation Europe voor de 24ste keer wereldwijd organiseert. De Belgische surfers brachten vorig jaar 2.500 vrijwilligers op de been die meer dan vijf ton afval van het strand ruimden.

Opruimactie is opruimen beu en daagt kustgemeentes uit

“Van de tien stukken afval die in zee belanden, is er één rechtstreeks in gedumpt, komt er één van op het strand en maar liefst acht via rivieren uit het binnenland,” verduidelijkt Sven. “Zolang het nodig is, zullen we opruimen maar we zijn het eigenlijk wel wat beu en willen naar de bron gaan om die droog te leggen. Daarom focussen we dit jaar op concrete oplossingen, groot of klein, met vallen en opstaan, laat het een testlab zijn. Iedereen kan overal zijn verantwoordelijkheid nemen maar we willen de kustgemeentes het goede voorbeeld laten geven en hen aanvuren actie te ondernemen. De Eneco Clean Beach Cup sluit zich aan bij de grote lenteschoonmaak van Mooimakers.be. Dankzij deze publiek-private samenwerking tegen zwerfvuil mogen we € 25.000 aan projectondersteuning uitreiken aan de beste voorstellen.”

Tijd voor plastictransitie: van éénmalig gebruik naar hergebruik

De Gentse professor milieutoxicologie Colin Janssen ontdekte al in 2012 de eerste stukjes plastic in mosselen en pleit vurig voor verandering. Hij zal mee beslissen welk project financiële steun krijgt. “Omdat plastic zo lang blijft bestaan, zijn we het onze kinderen en kleinkinderen verplicht om een plastictransitie te maken, van éénmalig gebruik naar hergebruik. We moeten plastic ook durven vervangen waar mogelijk. Het is toch vreemd dat 15 Afrikaanse landen plastic zakjes verbieden en wij niet?”, bemerkt de professor. Bijna elke zeevogel zit met plastic in de maag, omgerekend naar mensenmaat een broodtrommel vol. Grote stukken weten wij nog te ontwijken maar mini-stukjes dringen wel in de voedselketen door tot in mosselen, oesters, garnalen, zeezout en zo meer. Tegen 2100 zouden we zo dagelijks 2000 stukjes plastic binnenkrijgen, en tot 4000 van die stukjes zouden per jaar tot in ons bloed kunnen doordringen. Wat dat voor onze gezondheid betekent, weten we nog niet maar proeven op dieren wijzen al naar chronische ontstekingen, waar ziektes als kanker vaak mee beginnen, en een negatieve invloed op vruchtbaarheid en levensduur…

Kustgemeentes stellen zelf oplossingen voor

Eneco Clean Beach Cup organisator Sven Fransen trok bij alle kustgemeentes aan de bel. Deze projecten liggen momenteel al zeker op de plank. Op 25 maart krijgen de beste van tien voorstellen een financieel duwtje richting resultaat. Naast de geldprijs is er ook de Eneco #NXTGEN award. Negen jonge Eneco ambassadeurs (9- tot 12-jarigen) reiken tijdens de opruimactie een award uit ter waarde van 5.000 euro, aan het initiatief dat de beste waarborgen biedt voor de toekomst van de jongste generaties.

Staatssecretaris ruimt mee op en strijdt tegen microplastics

Voor Philippe De Backer, staatssecretaris van de Noordzee, is de jaarlijkse Eneco Clean Beach Cup een vaste afspraak. “Iedereen moet de knop omdraaien richting minder plastic en opruimacties helpen daarbij,” vertelt hij. De Backer zit zelf ook aan de knoppen en stelde eind vorig jaar het Actieplan Marien Zwerfvuil voor. Op 25 maart kondigt hij ook het jaar van de Noordzee aan. “In 2018 komt er extra aandacht voor zowel de positieve punten als de problemen en wordt iedereen uitgenodigd concreet bij te dragen aan oplossingen.” Het actieplan leidde al meteen tot resultaat. België sloot als eerste Europees land een akkoord met de cosmeticasector om de kleine plastic korreltjes die voor een scrubeffect zorgen tegen 2020 te vervangen door afbreekbare alternatieven zoals kokoskorrels. Ons land wil ook internationaal ijveren om die vele microplastics die naar zee stromen te laten uitdoven. Professor Colin Janssen was één van de wetenschappers die aan het actieplan meewerkte. “Voor het eerst is er een federaal plan, dat is heel positief en er zijn een aantal goede punten,” zegt hij, “maar we moeten durven verder gaan, hopelijk kan dat in een tweede versie." Frankrijk verbiedt bijvoorbeeld alle microplastics in afwasbare cosmetica sinds 1 januari.

Olympische zeilers, sterrenchef en kunstenares roepen op tot actie

Olympisch zeilduo Tom Pelsmaekers en Yannick Lefebvre zien hun speeltuin veranderen in een stort en pleiten voor ingrijpende maatregelen. En ook tweesterrenchef Filip Claeys van het Brugse restaurant De Jonkman grijpt in. Hij is de oprichter van NorthSeaChefs, een collectief van chefs die onbekende vissoorten en bijvangst, respectvol gevangen door Belgische vissers, promoot. "Ik vind het zeer belangrijk om bewust en respectvol om te gaan met de natuur. Als chef heb ik daarin een voorbeeldfunctie: ik wil weten hoe de vissen die ik serveer gevangen worden en bereid deze op de best mogelijke manier. Onze Belgische vissers verzamelen al het plastic dat ze opvissen en brengen het aan wal. Het scheelt al heel wat, maar het blijft dweilen met de kraan open.” 
 

De Antwerpse kunstenares Inge Cornil reist de wereld rond op zoek naar ‘dirty little secrets’. “Ik ben verliefd geworden op de kracht van de natuur. Het fascineert me hoe ze in staat is om onze menselijke dominantie en voetafdruk te absorberen. Ik trek vaak naar plaatsen waar andere mensen niet willen komen: dat gaat van plekken waar aan grootschalig sluikstorten gedaan wordt tot immense afvalbergen die versmelten met aarde en de zee."


Eneco Clean Beach daagde Inge uit om haar artistieke standpunt te verplaatsen naar de Belgische kust. Los van een andere afvalcultuur, blijft de zee hier een gemene deler. “De materie die hier aanspoelt heeft een intercontinentaal of overzee verhaal. Het tropisch licht dat ik normaal gebruik in mijn kunstwerken, werd vervangen door een vergrijsd kleurenpalet. De zee horizon versmelt naadloos in de luchtatmosfeer en de branding laat een spoor achter van olie en chemische stoffen.” 

Ecover kiest voor 100 procent herbruikbaar plastic

Elke minuut worden er wereldwijd een miljoen plastic flesjes gekocht en dit aantal stijgt in 2021 met maar liefst 20 procent. Ecover kiest nu al voor de broodnodige omslag naar een fles die integraal van gerecycleerd plastic gemaakt wordt en ook 100 procent gerecycleerd kan worden. Deze fles is een eerste stap in Ecovers missie om tegen 2020 al haar verpakkingen van totaal herbruikbaar plastic te maken. Ecover roept op tot een Clean World Revolution waarbij we allemaal onze plastic footprint verkleinen. Op 25 maart 2018 wordt die revolutie kracht bijgezet. Je kunt er plastic flesjes omruilen voor een gratis ritje met de Ecover kusttram in Blankenberge. Zo krijgt plastic afval meerdere levens en dat is de toekomst.

Images