12.06.2017
Met go-carts naar het nieuwe buitentheater

De Hoge Rielen

Vlaams minister Sven Gatz opent nieuwe publieke ruimte voor kinderen en jongeren 

Midden in de Antwerpse Kempense bossen, in een groene oase en in alle rust en stilte, vind je de Hoge Rielen. Op het natuurdomein vind je tientallen gebouwen en kampeerfaciliteiten, een hostel, een theater, een sporthal en verschillende sportvelden en een heus klimbos mét kabelbaan over de zwemvijver. De Vlaamse Overheid investeert nu in de aanleg van publieke ruimte: er is een nieuw buitentheater, een picknickplek en een aangelegd wandelpad. En probeer je weg maar eens te vinden in een natuurdomein van maar liefst 230 hectare groot… Daarom lanceert de Hoge Rielen een nieuwe fase van het mobiliteitsplan, dat deel uitmaakt van een meerjarig ‘masterplan’. Van autoluw gaat het naar autovrij, er werd een nieuwe fiets- en wandelplattegrond gemaakt, verblijfplaatsen kregen nieuwe namen en nummers en informatiedragers wijzen bezoekers snel en efficiënt de juiste weg.  Op dinsdag 20 juni 2017 wordt het plan voorgesteld door Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz.

(foto)

In het hartje van de Kempen, ligt de Hoge Rielen. Een groene oase die doet verbazen. Een plek om in alle vrijheid te verpozen in de natuur. Op het uitgestrekte domein vind je unieke slaapfaciliteiten en is er plaats voor onder andere sport en spel, fiets- en ontdekkingstochten, wandelingen, kampeertochten en zelfs vergaderingen en feesten. Een domein van 230 hectare vol groen, dat zijn maar liefst 345 voetbalvelden of meer dan 2 miljoen vierkante meter natuur…   

Go-carts & bakfietsen 

Daarom investeert de Hoge Rielen in een radicaal autovrij mobiliteitsbeleid. Dankzij een goed uitgekiend systeem word je feilloos naar je bestemming geloodst. Afhankelijk van de verblijfplaats parkeren gasten hun auto aan Poort Noord, Poort Oost of Poort Zuid. Daar laad je je vertrouwde bakfiets én je nagelnieuwe go-cart vol en trap je verder naar het gebouw. De verblijfplaatsen kregen een logische nummering en een gloednieuwe naam. Zo kan je overnachten in pakweg ‘Gebouw 6: Dobbelsteen’ of ‘Kamp 41: Salamander’. 

Voor die goed doordachte manier van ‘wayfinding’, deed de Hoge Rielen beroep op  het ontwerp- en adviesbureau Mijksenaar. Mijksenaar is een bureau gespecialiseerd in wayfinding en heeft vestigingen in Amsterdam en New York: een absolute wereldspeler dus. Het bureau ontwerpt onder meer bewegwijzering voor luchthavens, culturele instellingen en gezondheidscentra wereldwijd.

Het resultaat van die ‘wayfinding’ is een nieuwe plattegrond, nieuwe namen en nummers en informatiedragers die bezoekers snel en efficiënt de juiste weg wijzen. Dit alles is gericht op de voornaamste weggebruikers van de Hoge Rielen: voetgangers en fietsers. 

Van autoluw naar autovrij

De Hoge Rielen werkte een nieuw en radicaal mobiliteitsbeleid uit. Er ging een heel proces aan vooraf. Met de medewerkers, gasten en bezoekers van de Hoge Rielen als ervaringsdeskundigen, kwam een beleid tot stand dat voetgangers en fietsers voorop zet. 

Directeur Bert Mellebeek: “De Hoge Rielen was in feite al autoluw, met aanduidingen voor auto’s. Nu worden we echt autovrij voor onze voornaamste gebruikers: de fietsers en voetgangers. We willen kinderen, ouders en scholen stimuleren om op duurzame manier het domein te bereiken en te bewandelen en –fietsen.” 

Design 

De Vlaamse Overheid investeerde in de aanleg van publieke ruimte voor kinderen en jongeren. Zo werd er een buitentheater gebouwd, een picknickzone én een pad dat Hostel Wadi verbindt met de picknickplaats en het buitentheater.

Het nieuwe buitentheater kan gebruikt worden voor onder andere concerten, voordrachten, recepties of als speelse vergaderplek. Naast het restaurant is een picknickplaats aangelegd waar gasten en bezoekers rustig kunnen verpozen tijdens hun tocht op het domein. 

De publieke buitenruimtes zoals  het wandelpad en de picknickzone, zijn gecreëerd binnen groene zones om het autovrije karakter nog meer te benadrukken en zorgen voor een intuïtieve manier van de weg vinden.

Vlaams minister Sven Gatz: “We investeren met de Vlaamse overheid in publieke ruimte voor kinderen en jongeren. Met de realisatie van het buitentheater zorgen we ervoor dat er ruimte is voor cultuur op de Hoge Rielen. De recente samenwerking tussen de Hoge Rielen en cultuurhuis De Warande tijdens WinterWarm toont aan dat er vraag naar is en nood toe is."

(foto)

Over het masterplan

Dit alles maakt deel uit van het ‘masterplan’ van de Hoge Rielen, dat in 2004 werd opgemaakt. Dit plan zorgt ervoor dat het hele domein in de volgende 20 tot 30 jaar verder verbouwd en gerenoveerd volgens een duidelijk concept, met oog voor de historische en ecologische waarde. Het gaat om een langetermijnvisie met een boodschap. Hostel Wadi (genomineerd voor de Mies van der Rohe Award) behoorde onder andere tot dat masterplan, net als het nieuwe mobiliteitsplan.

Dat masterplan werd ontwikkeld door het Italiaanse Studio Secchi-Vigano uit Milaan dat het natuurlijke, militaire en pedagogische landschap mooi met elkaar in relatie bracht.

Over de Hoge Rielen

Eind jaren ’70 transformeerde de Hoge Rielen zich van militair domein tot een natuur- en educatief centrum met ruimte voor verblijf, avontuur en rust. Op het natuurdomein vind je tientallen gebouwen en kampeerfaciliteiten, een hostel, een theater, een sporthal en verschillende sportvelden en een heus klimbos mét kabelbaan over de zwemvijver. 

Praktisch
Verblijfsdomein de Hoge Rielen
Molenstraat 62
2460 Kasterlee