02.07.2018
Greenway serveert als allereerste in Europa de Amerikaanse 'Beyond Burger'

Onder andere Bill Gates en Leonardo DiCaprio zijn fan

Binnenkort kan je bij Greenway de 'Beyond Burger' bestellen. Deze burger smaakt naar vlees en ziet er ook zo uit - hij bloedt zelfs -, maar is gemaakt met enkel en alleen verse, plantaardige ingrediënten. In de VS is de plantbased burger razend populair en onder andere Bill Gates, acteur Leonardo DiCaprio, Twitter co-founders Biz Stone en Evan Williams en voormalig McDonald's CEO Don Thompson investeerden in de Beyond Burger. Het Belgische restaurant Greenway zet als allereerste in Europa de hamburger op de kaart en heeft daarmee een stevige primeur beet. Vanaf 7 augustus kan je de Beyond Burger proeven in hun restaurants in Antwerpen, Gent, Leuven en Brussel. Paul Florizoone van Greenway: "Plantbased wordt dankzij dit soort revolutionaire producten pas echt toegankelijk voor een groot publiek. Vleeseters hebben geen reden meer om vlees te verkiezen boven plantaardig. We staan aan de vooravond van een voedingsrevolutie."

's Werelds eerste plantaardige burger die eruit ziet, bakt én hetzelfde smaakt als vlees. Zo wordt de Beyond Burger omschreven. Hoe de burger gemaakt wordt? Met allemaal simpele en plantbased, verse ingrediënten. Bonen zorgen voor proteïne, biet voor een vleesrode kleur. De burger bevat zo'n 20 gram aan proteïnen en is soja-, gluten- én cholesterolvrij. Het resultaat van tien jaar onderzoek en productontwikkeling aan de universiteit van Missouri in Springfield.

Onder andere Bill Gates en Leonardo DiCaprio schaarden zich meteen achter het concept en investeerden in de in Californië gevestigde start-up. In Amerikaanse supermarkten en restaurants is de burger ontzettend populair en de Amerikaanse pers smult er - letterlijk en figuurlijk - van. Onder andere Buzzfeed, Fortune, Forbes, The Oprah Magazine, Men's Journal, CNN, The New York Times en The Daily Mail prijzen de burger in hun recensies aan.  En ook in Hong Kong en Australië is de hamburger razend populair. Greenway is het allereerste restaurant in Europa dat de burger op het menu zet.

Beyond Burger in Europa
Steeds meer mensen beslissen om vlees helemaal of gedeeltelijk uit hun weekmenu te schrappen. Paul Florizoone van Greenway maakte de ommekeer zo'n twintig jaar geleden, tijdens een reis door India. Hij is niet enkel het creatieve brein en de chef achter de vier Greenway restaurants, hij is ook productontwikkelaar. Anno 2018 telt zijn restaurantketen Greenway maar liefst vier vestigingen en mag je hem gerust de pionier van de vegetarische keuken in België noemen. Deze zomer vind je hem op heel wat festivals met de vegan kebab. Zijn doel? Carnivoren overtuigen om minder vlees te eten.

Paul Florizoone: "Greenway is gericht op flexitariërs. De meeste klanten in de restaurants zijn trouwens vleeseters. Het leuke is: als je vegetarisch of veganistisch op een creatieve manier brengt, en zonder het te fel de stempel 'veggie' mee te geven, dan kun je veel mensen verleiden om ook eens vegetarisch te eten. Ik eet zelf af en toe nog wel eens vlees en geloof me: je proeft geen verschil tussen echt vlees of de Beyond Burger. Ik stond er zelf van versteld. Het feit dat we nu als allereerste de burger kunnen aanbieden in België en Europa, bewijst nog maar eens onze rol als pionier op vlak van vegetarisch en vegan eten in België."

Ethan Brown is 'Founder and Chief Executive Officer' van The Beyond Meat: "Als we écht de problemen van de volksgezondheid en het milieu willen aanpakken, moeten we de mensen achterna gaan die vlees eten, de carnivoren. Begrijp me niet verkeerd, we houden van onze vegan en vegetarische fanbase, maar we proberen met Beyond Meat ook vooral vleeseters te benaderen, dat is waarom we revolutionaire producten maken die eruit zien en smaken als vlees. Door dierlijke proteïnen in ons voedsel te vervangen door plantaardige hebben we een positieve impact op vier groeiende wereldwijde problemen: volksgezondheid, milieu, natuurlijke hulpbronnen en dierenwelzijn. Onze producten zijn al te verkrijgen bij meer dan 27.000 supermarkten en restaurants in de Verenigde Staten, maar ook in Hong Kong en Australië. Nu zijn we ook klaar om Europa te veroveren."

Bill Gates schreef op zijn persoonlijke blog dat hij Beyond Meat niet kon onderscheiden van vlees. En nog: in 2013 schreef de bekende chef en televisiepersoonlijkheid Alton Brown dat "de Beyond Burger meer vlees is dan alles dat hij ooit gezien heeft dat geen vlees was."

'Plantbased' wordt mainstream
Wie minder vlees eet, loopt minder kans op hartziektes en kanker. En ook op het milieu heeft 'plantaardig vlees' een positief effect: maar liefst 51% van de globale uitstoot van broeikasgassen wordt aangedreven door veeteelt en de verwerking ervan. En maar liefst 29 procent van al het water dat voor landbouw gebruikt wordt, gaat naar de vleesindustrie. Duizelingwekkende cijfers, maar uit onderzoek (Mintel Protein Alternatives, 2017) blijkt dat we klaar zijn om ons eetpatroon aan te passen. Zo'n 66 % gelooft dat plantaardig voedsel wel degelijk gezonder is dan echt vlees. En 74 % van de geïnterviewde vleeseters schrapt al één keer per week vlees van het menu.

Je proeft de vegetarische en vegan producten van Greenway in hun vier restaurants, op de grote zomerfestivals én bij Delhaize.
Bij die laatste kan je onder andere de plantaardig kebab, falafel en vegetarisch kipstukjes, en het vegetarische bbq-pakket van Greenway vinden. Ook de Beyond Burger is daar binnenkort te koop.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Over Beyond Meat
Beyond Meat, gevestigd in Los Angeles, California, is een niet-beursgenoteerd bedrijf en start-up met de missie om vlees rechtstreeks van planten te maken. Investeerders zijn onder andere Bill Gates, acteur Leonardo DiCaprio, Twitter co-founders Biz Stone en Evan Williams en voormalig McDonald's CEO Don Thompson, 'Honest Tea'-oprichter Seth Goldman, Humane Society of the United States en Tyson Foods.  Voor alle info kan je terecht op www.BeyondMeat.com<http://www.BeyondMeat.com>. Volg @BeyondMeat, #BeyondBurger en #FutureOfProtein op Facebook, Instagram en Twitter.

Leonardo DiCaprio investeert in Beyond Meat : https://www.facebook.com/beyondmeat/videos/1640872269303320/


Over Greenway
Paul Florizoone van Greenway werd, zo'n twintig jaar geleden, flexitariër, na een reis door India. Anno 2018 telt zijn veggie/vegan-restaurantketen Greenway maar liefst vier vestigingen en mag je hem gerust de pionier van de vegetarische keuken in België noemen. Zelf omschrijft hij het als Veggie Feel Good Food.

Bovendien is Paul niet enkel het creatieve brein en de chef achter Greenway, hij is ook productontwikkelaar. Zo bedacht hij onder andere een gezonde, plantaardige foie gras en een innovatieve plantaardige kebab en werkt hij op dit moment samen met de Universiteit van Gent aan een vegan kruidenkaas én blauwe kaas die hij beschikbaar wil maken voor het grote publiek. Die creaties proef je als allereerste in de Greenway restaurants. Een aantal van zijn gerechten zijn te verkrijgen bij Delhaize (daar vind je sinds kort ook een veggie BBQ-pakket én vegan kebab.) In verschillende restaurants zoals onder andere Bavet proef je Pauls veggie gehaktballetjes en bij Ellis Gourmet staat de paprika-sojaburger op de kaart. Deze zomer vind je Greenway op alle grote muziekfestivals. Verschillende horeca-en grootkeukenchefs komen trouwens bij Paul aankloppen voor advies. Daarom lanceerde hij de website http://chefsproveggie.be/, waarop chefs van pakweg bedrijven, ziekenhuizen, scholen of bejaardentehuizen inspiratie, recepten en testimonials vinden. Want zéker op die plekken blijven vegetariërs nog op hun honger zitten.

Praktische informatie:

Greenway Gent
Nederkouter 42, 9000 Gent

Greenway Antwerpen
Groenplaats 6, 2000 Antwerpen

Greenway Brussel-Zuid (treinstation)

Greenway Leuven
Parijsstraat 12, 3000 Leuven
 

Images