14.06.2017
Design in de Hoge Rielen

Vlaamse Cultuurprijzen: Paula Viganò wint Ultima voor architectuur  

Gisteren werden in Gent de Vlaamse Cultuurprijzen – de Ultimas - uitgereikt. Paola Viganò van de Italiaanse designstudio werd verkozen als laureaat voor de Ultima Architectuur. Ze ontwikkelde onder andere het meerjarig masterplan van de Hoge Rielen en bouwde er hostel Wadi. Op 20 juni opent Vlaams minister Sven Gatz het nieuwe buitentheater, de picknickplek en het aangelegde wandelpad. Ook het nieuwe mobiliteitsplan wordt voorgesteld. In deze video komt de Hoge Rielen, met het hostel, de noordwestelijke verbinding én het buitentheater mooi in beeld: http://ultimas.be/laureaat/paola-vigan%C3%B2 .

De Italiaanse Paola Viganò (°1961) is architect-stedenbouwkundige professor in stedenbouw en stedenbouwkundig ontwerp. Tal van haar verwezenlijkingen, waarvan een hele reeks in Vlaanderen, scoorden wereldwijd waardevolle prijzen. Zo gaf ze met haar designstudio onder andere de herinrichting gestalte van het Theaterplein in Antwerpen, het openbaar domein van de Lamotsite in Mechelen en het ontwerp van het Park Spoor Noord in Antwerpen. Recent nog werd hostel Wadi in domein de Hoge Rielen in Kasterlee geselecteerd voor de prestigieuze EU Mies Van der Rohe award 2015. Het hostel is een (on)opvallende ecologisch bouwwonder, dat door het cilindervormig, transparant ontwerp het bos lijkt te omarmen. 

De Hoge Rielen

Haar designstudio Secchi & Viganò ontwikkelde in 2014 een masterplan voor de Hoge Rielen. Het oude militair domein in de Antwerpse Kempen is vandaag een plek voor verblijfservaring, avontuur en rust. Het natuurlijke, militaire en pedagogische landschap werd door Paola Viganò mooi met elkaar in relatie gebracht.

Het masterplan zorgt ervoor dat het hele domein in de volgende 20 tot 30 jaar verder verbouwd en gerenoveerd volgens een duidelijk concept, met oog voor de historische en ecologische waarde. Het gaat om een langetermijnvisie met een boodschap. Hostel Wadi behoorde onder andere tot dat masterplan, net als het nieuwe mobiliteitsplan, het buitentheater en de nieuwe picknickplaats.

Die laatste worden op 20 juni 2017 voorgesteld door Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz. De Vlaamse Overheid investeerde in de aanleg van publieke ruimte. En probeer je weg maar eens te vinden in een natuurdomein van maar liefst 230 hectare groot… Daarom lanceert de Hoge Rielen een nieuwe fase van het mobiliteitsplan, dat deel uitmaakt van een meerjarig ‘masterplan’. Van autoluw gaat het naar autovrij, er werd een nieuwe fiets- en wandelplattegrond gemaakt, verblijfplaatsen kregen nieuwe namen en nummers en informatiedragers wijzen bezoekers snel en efficiënt de juiste weg.  

Over de Hoge Rielen

Eind jaren ’70 transformeerde de Hoge Rielen zich van militair domein tot een natuur- en educatief centrum met ruimte voor verblijf, avontuur en rust. Op het natuurdomein vind je tientallen gebouwen en kampeerfaciliteiten, een hostel, een theater, een sporthal en verschillende sportvelden en een heus klimbos mét kabelbaan over de zwemvijver. 

Praktisch

Verblijfsdomein de Hoge Rielen
Molenstraat 62
2460 Kasterlee

Wie wil, kan zich nog inschrijven voor de gratis ‘Inspiratiedag Bewegingsvrijheid’ op dinsdag 20 juni via www.dehogerielen.be/inspiratiedag.  Die dag vinden er tal van lezingen en workshops plaats rond mobiliteit voor volwassenen & professionals. Het volledige programma vind je op de website.