07.02.2018
DE STOERSTE VAN ALLE SCHOTSE WHISKY’S VERWENT ZIJN BELGISCHE FANS MET EEN UNIEKE LIMITED EDITION

“HIGHLAND PARK SINGLE CASK SERIES, BOTTLED FOR BELGIUM“

Highland Park is altijd een buitenbeentje geweest in de wereld van de Schotse Single Malt Whisky’s. Niet enkel door zijn smaak maar zeker ook door zijn afkomst. De distilleerderij, die reeds in 1798 werd opgericht, ligt op de Orkney eilanden en is daarmee de meest noordelijk gelegen van alle Schotse distilleerderijen. Op de eilanden heerst een unieke sfeer met woeste kusten, steile rotsen, veengronden, eindeloze vergezichten en een even onvoorspelbaar als onstuimig klimaat. Gelukkig stopt het bijzondere verhaal van Highland Park niet bij zijn afkomst of geschiedenis. Ook de productie gebeurt nog steeds met het grootste respect voor tradities. En hoewel de fles er steeds zeer stoer uitziet, is de smaak verrassend zacht te noemen. De whisky kent dan ook bij ons een grote schare trouwe liefhebbers. Speciaal voor hen brengt Highland Park een unieke ‘Single Cask Series, bottled for Belgium’ uit. Deze 13 jaar oude single malt is dan ook enkel in België beschikbaar en dit in 600 flessen. Op is op… .  

 

Single Cask Series 13years old , bottled for Belgium - slecht 600 flessen beschikbaar.

De whisky van deze Single Cask Series komt, zoals de naam reeds doet vernoemen, van één specifiek vat. In dit geval een ‘Refill Butt’. Dit is een houten vat dat voorheen reeds één - of tweemaal werd gebruikt voor het rijpen van Scotch whisky.
De whisky werd in 2004 gedistilleerd en vervolgens op het vat gestoken, waarna deze voor 13 jaar verdween in de rijpingskamers. Uit dit ene vat konden vervolgens 600 flessen worden gebotteld. Deze whisky is zo uniek, omdat de smaak met geen enkele van de andere Highland Park whisky’s is te vergelijken.

Net als de andere Highland Park whisky’s, wordt ook deze Single Cask Series, op dezelfde unieke manier gemaakt.

  1. De turf, gebruikt voor het drogen van de mout, komt van de eilanden zelf en wordt gestoken aan de Hobbister Moor, een natuurpark op 15km van de distilleerderij. Deze florale turf verspreidt weinig rook als hij brandt, zodat de whisky zijdezacht blijft en doordrongen wordt door een heideachtige rokerigheid en heel zacht blijft.
  2. Highland Park is één van de weinige distilleerderijen die zijn gerst nog eigenhandig vermout. Ze doen dit op authentieke houten moutvloeren en alles wordt nog met de hand gekeerd. Een tijdrovende bezigheid, maar wel van grote invloed op de smaak.
  3. Na distillatie in koperen alambiek distilleerketels wordt de whisky op vat gezet en verdwijnt hij in rijpingskamers van de distilleerderij. In dit geval voor 13 jaar op 1 specifiek vat.

 

Van Vikings tot Schotse whiskydistilleerders

De boomloze Orkney eilanden zijn eeuwenlang de thuisbasis geweest van de Vikingen die er reeds in 800 n.c. gevestigd waren. Hoewel de eilanden in 1468 officieel deel werden van Schotland, blijven de inwoners zich erg verbonden voelen met hun Viking-voorvaderen. Dit is niet enkel een gevoel, want wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat 1 op 3 van de huidige inwoners nog steeds Scandinavisch DNA in zijn of haar bloed heeft. Je zou kunnen stellen dat, sinds het ontstaan van Highland Park in 1798, deze whisky nog steeds gemaakt wordt door de afstammelingen van de Vikings. Bij Highland Park zijn ze dan ook, zeer terecht, bijzonder trots op hun afkomst.

De ‘Highland Park Single Cask Series – bottled for Belgium’ is verkrijgbaar bij geselecteerde cavisten vanaf eind februari.
Richtprijs: 110,- euro voor een fles van 70cl

Images