09.12.2017
Bezielers Mercado en Plein Publiek lanceren nieuw project: MEATPACK

Kunst, mode, food, muziek, crafts en nightlife in oude fabrieksloods in Antwerpen-Noord

Antwerpen | There’s a new kid in town: MEATPACK. Een oude fabrieksloods van maar liefst 5000 vierkante meter in Antwerpen-Noord werd omgetoverd tot hotspot waar kunst, mode, food, muziek, crafts en nightlife fuseren tot één vloeiende smeltkroes. De bezielers van onder andere Mercado en Plein Publiek willen hiermee De Antwerpse wijk Dam internationaal op de kaart zetten. Op 8 december opent MEATPACK de deuren.  MEATPACK is de jongste en meest rebelse telg van de creatieve breinen achter tijdelijke projecten als Plein Publiek en foodmarket Mercado. De bezielers toverden een leegstaand fabriekspand in de slachthuiswijk in het noorden van de stad om tot een hippe hotspot. Een plek waar je hedendaagse kunst en street-art kan bewonderen, de nacht kan indansen in de club, je artistieke zelve kan uitleven of shoppen bij creatieve ondernemers.

Een next-level project met internationale uitstraling waarbij creatieve en ondernemende organisaties worden samengebracht in een leegstaand pand. Binnen hetzelfde gebouw werden de fabriekshallen ingedeeld in verschillende ruimtes, met elk hun eigen werking en ambitie, maar wel met de bedoeling elkaar te bestuiven met hun creativiteit. De focus ligt op kunst, muziek, ondernemen, organiseren, optredens, opleidingen, eten, beleven, events, upcycling en nightlife.

De fabriekshallen werden ingedeeld in verschillende ruimtes die elk van een eigen creatieve functie en design zijn voorzien. Binnenkomen doe je in een reusachtige hal die de Samberstraat met de Twee Netenstraat verbindt en waarvan de muren zijn beschilderd met de indrukwekkende werken van vooraanstaande graffiti-artiesten. Deze werden geselecteerd door curator Arno Arnouts en vormen samen het T.A.G.Smuseum, dat street art resoluut op de voorgrond plaatst en de conventionele
museumbeleving opentrekt. Terwijl je in de T.A.G.S Academy kennis maakt met diverse vormen van straatkunst die je via coaching, workshops en matersclasses verder leert ontwikkelen, ga je met de T.A.G.S tours op wandel langs iconische straatkunstwerken in de stad. Tot slot voorziet Union Live Radio het museum van internationale sounds, rechtstreeks gebroadcast uit hartje Antwerpen, LA en Toronto.

In samenwerking met onder meer het SMAK, het M HKA, privé- en publieke collecties, galerijen en kunstenaars vinden hier langdurige gecureerde tentoonstellingen plaats rond actuele thema’s, terwijl in de omringende zones tijdelijke solotentoonstellingen worden gepresenteerd. Zodoende krijgen zowel internationale als lokale artiesten, en zowel gevestigd als aanstormend talent, de kans om zich aan een experten- én lekenpubliek kenbaar te maken.

Daarnaast plaatst gerenommeerd kunstenaar Koen Vanmechelen in de white box een foodtruck. Vanmechelen verwierf internationale faam met zijn Cosmopolitan Chicken project en schiep met ‘Lucy Boar’ ook een nieuwe varkenssoort: ideeën die voornamelijk gericht zijn op conscious food en, in de lijn van de filosofie achter Meatpack, de monocultuur bevragen en aan kruisbestuiving doen.

Tot slot schuilt in het Observatorium de ingang tot een modulaire “box-in-een-box”. Geen traditionele donkere doos, maar een warm roos tapijt contrasteert met de rauwe fabriekshallen die zowel het perfecte decor voor intieme live concerten, als vernieuwende clubavonden vormen.

Meatpack denkt out of the box en lijkt alles in huis te hebben om de slachthuiswijk als volwaardige speler in het culturele en artistieke landschap op de kaart te zetten. Het belooft een creatieve smeltkroes te worden waar toegankelijkheid en participatie centraal staan en worden bevorderd door samenwerking met plekwerkers en lokale sociale actoren. Kunstenaars, socio-culturele organisaties, jongeren, ondernemers en buurtbewoners from all walks of life worden welkom geheten om zich te ontplooien, te creëren, te genieten, te ontmoeten en te inspireren.

De hokjes en labels van weleer worden daarbij zoveel mogelijk achterwege gelaten, want, zo klinkt het bij de bezielers van Meatpack terecht: “of-of” is zo passé!’ It’s all about “én-én” in the creative district!

Praktische informatie:
Adres: Samberstraat 40, 2060 Antwerpen
Website: www.meatpack.be
Algemene info: info@meatpack.be
Like Meatpack op facebook of meatpack._ op instagram en gebruik de hashtag
#meatpackantwerp

Openingsuren:
DO 18u-00u + VR - ZA 18u-5u + ZO 13u-18u
(Observatorium en resto: do-za 18-22u / zo 13-18u)

Images