13.02.2018
Antwerpse foodmarket Mercado sluit even de deuren, maar niet voor lang

‘Closing Weekend Mercado’ op 27, 28 en 29 april

In oktober 2016 kreeg België z’n allereerste foodmarket, nét als Madrid, Kopenhagen, Londen en Amsterdam. MERCADO vond onderdak in het oude Antwerpse postgebouw. Honderdduizenden bezoekers, zowel locals als toeristen uit binnen- en buitenland, vonden hun weg naar de foodmarket. Al sinds het prille begin was het duidelijk dat dit een tijdelijk initiatief was. De pop-up kon openblijven tot de geplande renovatiewerken aan het oude postgebouw van start gingen. Die werken starten binnenkort, dus is het tijd voor Mercado om de koelkasten leeg te maken. Stip alvast het laatste weekend van april aan in je agenda, want dan sluit Mercado de deuren met een drie dagen durend ‘Closing Weekend’. Al hoef je geen honger te lijden, want voor het einde van het jaar popt Mercado gewoon terug op. Waar? Dat blijft nog even een verrassing.

Het pop-up verhaal in het oude postkantoor aan de Groenplaats loopt op zijn einde. Exact anderhalf jaar na de opening – en veel later dan oorspronkelijk gedacht – sluit Mercado eind april 2018 de deuren. Nadien starten de renovatiewerken aan het gebouw. Die werken zullen zo’n anderhalf jaar duren.

Yves Schellekens: “Mercado was en is nog steeds een succesverhaal. We waren de eersten, maar intussen telt België verschillende foodmarkets. Misschien komen we terug naar het postgebouw van zodra de werken uitgevoerd zijn, maar we bekijken op dit moment verschillende opties. Zéker is dat Mercado terug komt. Want niet enkel foodies komen graag naar Mercado, ook voor starters was het dé springplank die ze nodig hadden. Enkele standhouders zijn inmiddels doorgegroeid naar een echt, vast restaurant.”

Het publiek dat de weg vond naar Mercado bleek heel uiteenlopend. Shoppers die even wilden uitblazen, toeristen die na hun stadswandeling honger kregen, collega’s die na het werk nog wat wilden bijpraten, families of gezinnen die eens iets nieuws wilden proberen of vrienden die iets wilden eten voor ze nachtleven indoken. Terwijl je genoot van pakweg dim sums of garnaalkroketten, hoorde je rondom jou een mengelmoes van dialecten en talen. Van Antwerps over West-Vlaams, Spaans en Engels. En ook de gerechten die je op je bord vond hadden een heel internationaal karakter, met wereldse smaken en pure producten: van Oosterse Bubble Waffles over Mexicaanse tortillas en Marokkaanse msemen.

Nog tot en met de paasvakantie kan je in het oude postgebouw ook terecht in de hippe binnenspeeltuin Playground, op de eerste verdieping. Ideaal voor een dagje stad met het hele gezin. Op de tweede verdieping kan je tot half maart ook genieten van de expo ‘Antwerpen Koekenstad’.

Nog tot eind april kan je komen genieten van deze foodstands:

Malar’s Kitchen
Een smeltkroes van invloeden uit de Portugese, Chinese en Indische keuken en met respect voor tradities zoals het serveren van Nasi Lemak in een bananenblad.

Mixco
Traditionele Mexicaanse gerechten in een eigentijds jasje gestoken. Als je denkt dat je de Mexicaanse keuken kent, zal je aangenaam verrast worden door onverwachte kleuren en vernieuwende technieken.

O’Souk
O’Souk, de foodstand van het Antwerpse Marokkaans restaurant O’Tagine, serveert heerlijke en authentieke tajines en couscousgerechten.

Spirits Bar
De bar heeft een steeds wisselende cocktailkaart en verschillende creaties In februari staan er éxtra veel alcoholvrije drankjes op de kaart omwille van Tournée Minerale.

Sum Sum
Traditioneel gestoomde dim sums, gyozas, krokante wontons en wonton soep. Geïnspireerd op de typische Chinese streetfood, maar met invloeden vanuit de hele wereld.

Mr Fish
Mr Fish serveert een heerlijk assortiment oesters, schaal- en schelpdieren, maar ook voor verse garnaalkroketten of een bouillabaise ben je hier aan het juiste adres. Lekker met een glas bubbels!

Vino Nysos
In een gezellig hoekje van Mercado ontdek je de wijnbar Vino Nysos, met een aantal heerlijke kwaliteitswijnen per glas of per fles.

Patates
Patates brengt de Turkse streetfood ‘Kumpir’ van de gezellige, drukke straatjes in Istanbul naar Mercado. Kumpir is een gebakken patat met vulling naar keuze. Kom en probeer verrassende combinaties met fruit, bulgur of lamsvlees. Wissel de gewone patat eens af met een zoete aardappel.

Nemo’s Sushi
Sushi met een twist: bij Nemo’s Sushi krijg je sushi burgers, sushi sandwiches of de traditionele maki.

Baba Beirut
Baba Beirut heeft verschillende Midden-Oosterse gerechten in een speels jasje gestoken, van Libanese specialiteiten tot Egyptische en Palestijnse.

Happy Pancakes
Mercado telt ook een pannenkoekenstand! Je proeft er traditionele pannenkoeken, American Pancakes en poffertjes met verrassende toppings zoals pindakaas, maltesers, M&M'S en  verschillende fruitsoorten.

Holy Rib Shack
Bij ‘Holy Rib Shack’ vind je heerlijke specialiteiten zoals de slow cooked rib sandwich, traaggegaarde varkensribbetjes, en uniek in België: chicken ribs! Allemaal smoked op de greenegg!

Tutto Fritto
Authentieke en dagelijks versgemaakt Italiaans streetfood met een focus op de specialiteiten van Rome en Turijn.

Over het oude Postgebouw

Het oude postgebouw op de Groenplaats, één van de meest iconische en bekendste plekken in Antwerpen, wordt gerenoveerd.  Het unieke gebouw werd in 1509 gebouwd. In de zestiende eeuw was het de residentie van een burgemeester, terwijl de bisschop er in de zeventiende eeuw een pastoraal college naartoe bracht. Van 1819 tot 1877 zetelde de rechtbank van eerste aanleg in het gebouw. In 1878 werd het pand heropgebouwd en nam De Post er zijn intrek. Tot 2015. Toen verhuisde de postloketten naar de Antwerpse Eiermarkt. Sindsdien stond het gebouw leeg, tot nv Congé het omtoverde tot Mercado in oktober 2016. Sindsdien vonden niet enkel Antwerpenaren de weg naar het oude postgebouw, maar ook heel wat Vlamingen én toeristen van over de hele wereld.

Eventkalender

Voor Mercado de deuren sluit, staan er uiteraard nog heel wat events op de agenda:  
Elke donderdag: Afterwork met dj én hapjes

Vrijdag en zaterdag live bands (van swing tot jazz tot latin) en dj’s (Hey Mikey, Guy-Ohm, LYA, Miami Nice en vele andere!)

14 februari: Club Vrijgezel(lig) – Singles Night
16 februari: cream colored ponies - swingjazz
17 februari: mr tall & mr small: 40s music
23 februari: sunrise swing band - lindy hop & swing
9 Maart: Latin Salsa Night met dj El Rubio
9 Maart: Ribbekes Dag
23 Maart Dim Sum food day
13 April: Latin Salsa Night met dj El Rubio
21 april: Café au Lait Party
27, 28 en 29 april: Closing Weekend Mercado
 

Images