01.12.2017
3 feestelijke cocktails met Liefmans Yell’Oh door mixologist Julie Dedrie

Liefmans Yell’Oh is een fris apéro-bier met een stevige fruity bite en frisgele look. Lekker puur, on the rocks, maar voor de feestdagen mag het nóg wat meer zijn. Mixologist Julie Dedrie (25) ontwikkelde drie recepten op basis van Liefmans Yell’Oh, die je ook perfect thuis kan maken om zo je feestgezelschap omver te blazen met je cocktailskills.

Terwijl ze samen met haar mama Bed & Breakfast 't Kasteel & 't Koetshuys runt, kan je Julie op vrijdag -en zaterdagavond terugvinden in haar cocktailbar in Veurne. Twee jaar geleden volgde ze een baropleiding aan de prestigieuze European Bartender School in Berlijn. Nadien stampte ze ‘Djoels Bar’ uit de grond, ín de woonkamer van de B&B. Daar serveert ze cocktails mét een verhaal.

Julie: “Ik draag kwaliteit hoog in het vaandel. Als je als basis al kwaliteitsvolle producten gebruikt, zal je dat ook proeven in een cocktail. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen moestuin, waar ik onder andere Oost-Indische kers teel en bloemetjes die naar chocolade smaken. Ik maak alle huisgemaakte siropen en sappen voor de cocktails zelf en ik probeer regelmatig nieuwe dingen. Cocktails met zout en peper bijvoorbeeld of zelfs vegan cocktails. Maar ik probeer het altijd simpel te houden: ik hou niet van té veel poespas.”

Julie stelde drie feestelijke en makkelijke cocktailrecepten met Liefmans Yell’Oh samen. Geen ingewikkelde recepten, en met benodigdheden die veel mensen in huis hebben. “Liefmans Yell’Oh is een heerlijk en fruitig bier met een zachte parel. Lekker puur, maar het leent zich ook perfect voor cocktails. Zowel qua kleur – felgeel, als qua frisheid, met de intense smaak van de ananas, appel, limoen, vlierbloesem en basicilum. Nadat ik een glas proefde, had ik onmiddellijk tien cocktailrecepten in mijn hoofd.”
Yell’oh rocks & roll is een variant op de klassieke Mai Tai, maar met invloeden van de Piña Colada. Het resultaat is een zoete en fruitige cocktail, die je op een koude winteravond doet wegdromen naar zomerse stranden.

Yell’ oh spice is een zoet-zure cocktail. Typerend voor een sour is het sap van citroen, limoen of in dit geval: pompelmoes, en een zoeter ingrediënt om dat zure ietwat te verzachten. Het schuimlaagje van eiwit ziet er mooi uit, het geeft de cocktail structuur en het verzacht opnieuw de zure smaak. Deze cocktail drink je best zonder rietje, zo proef je de zachte structuur en met een rietje ontgaat je het effect van het eiwit.

Voor Yell’oh gin & lime ging ik aan de slag met gin. Gin blijft héél populair en zal zeker geschonken worden op héél wat kerstfeest -en nieuwjaarfeestjes. Afhankelijk van de appelsoort die je voor deze cocktail gebruikt én je persoonlijke smaak, kan je hiervan een zoete of zure cocktail maken.

Tijdens een exclusieve cocktailsessie konden Facebookwinnaars stemmen voor hun favoriete cocktail.  De cocktail met gin en appel werd duidelijk gesmaakt, want de Liefmanslovers kozen de Yell’oh gin & lime als dé Liefmans cocktail.

Hieronder de recepten: 

Yell’oh rocks & roll
Wat heb je nodig? ½ limoen 4 druppels absinth 5cl batida de coco 2cl vers ananassap Liefmans Yell’oh
Tip: Geen absinth in huis? Je kan dit gerust weglaten. De absinth zorgt voor een extra smaakdimensie, maar is dus niet van noodzakelijk belang.
Zo maak je ‘m: Shake alle ingrediënten, behalve de Liefmans Yell’Oh, en schenk in een glas. Vul je glas met crushed ice, top met 20 ml Liefmans Yell’Oh en werk af met een schijfje verse ananas.

Yell’Oh Spice
Dit heb je nodig: 4 druppels chartreuse 2 druppels absinth 4cl pompelmoes 2 cl vers ananassap 4 cl rum 1 cl eiwit Liefmans Yell’oh
Zo maak je ‘m: Shake alle ingrediënten, behalve het bier. Door het shaken wordt ook het eiwit stijf en krijg je een zijdezacht laagje op de cocktail, wat zorgt voor een leuke effect. Schenk de cocktail in een glas met ijs en voeg de Liefmans Yell’Oh toe.

Tip: Van deze cocktail kan je perfect een veganistische versie maken, door het eiwit te vervangen door kikkererwtensap uit blik krijg je een even mooie schuimkraag. Je kan het eiwit of kikkererwtensap eventueel ook weglaten. Neem dan gewoon wat meer ananassap en shake dit mee. Hierdoor krijgt je ook een schuimeffect in de cocktail.

Yell’oh gin & lime
Benodigdheden: 3 cl limoensap 2 cl suikersiroop 1/1 7 cl vers appelsap 3 cl London Dry gin snuifje kaneel Liefmans Yell’oh
Werkwijze: Vul een glas met ijsblokjes en giet alle ingrediënten in het glas. Roer goed met een lepel en top af met de Yell’oh. Werk af met een takje munt of gedroogde appel.

Tip: Hoe zuurder de appel, hoe zuurder de cocktail. Of omgekeerd: hoe zoeter de appel, hoe zoeter de cocktail. Je kan dit ook altijd wat aanpassen door meer of minder limoensap aan de cocktail toe te voegen.
 

Images