‘Wolvenkinderen’: survivalgids bomvol buitenavonturen en recepten
Kampen bouwen, popcorn in blik en modderbaden
Het afgelopen jaar ontdekten we met z’n allen weer ons eigen land. We maakten lange wandelingen, waaiden uit aan zee of ging op trektocht in de Ardennen. En vooral: we beseften dat ook een ‘staycation’ heel plezant kan zijn. Voor wie geen inspiratie meer heeft om z’n kinderen (en zichzelf) deze zomer te entertainen, is er ‘Wolvenkinderen’. Het boek van psychologe Roosje Koninckx en filmmaker Richard Van der Vieren. Hun missie: kinderen (en hun ouders) naar buiten krijgen. De kinderen van Roosje speelden model – zonder écht te poseren – en Richard maakte prachtige foto’s. In het boek dompelen zij je onder in de wondere buitenwereld. Ze verzamelden de leukste activiteiten: van houtsperen creëren, (veilig) vuur stoken en een eigen kompas maken tot kampen bouwen en kanoën. En van al die buitenlucht krijg je honger: met de recepten uit het boek maak je onder andere samen broodsperen, brandnetelthee, popcorn op het kampvuur of vuurwafels. En zo wordt een dagje buitenspelen een heus heldenavontuur. Binnenkort ligt ook de Duitse versie ‘Wir Wolfskinder’ in de boekenrekken én de Engelstalige versie ‘Wolf Children’ is in de maak. Het boek kost 29,90 euro en vind je op www.wolvenkinderen.com
Als filmmaker en fotograaf documenteerde Richard Van der Vieren jarenlang het leven van artiesten in de internationale muziekindustrie. Van op het podium, de privéjet of tourbus van topdj’s Steve Aoki, Bam Margera van Jackass en Marshmello ging het naar… de Baarbeekhoeve in Mechelen. Op die bioboerderij ontstond het idee voor een boek over buiten spelen. Samen met psychologe Roosje Koninckx – de mama van de drie kinderen die je terugvindt op de foto’s – maakte hij ‘Wolvenkinderen’. Hun motto: échte helden dragen vuile broeken.
Richard Van der Vieren, fotograaf en bezieler van ‘Wolvenkinderen’: “Buiten spelen, in bomen klimmen, kampen bouwen. Ik was zélf een buitenkind, maar veel kinderen van nu doen dat niet meer. Bomen zijn tegenwoordig vervangen door schermen, kampen door swipes. We lijken vergeten te zijn hoe leuk het is om buiten te spelen én hoe gezond het is om ons vuil te maken. Wolvenkinderen neemt je mee naar buiten. Naar een wereld die barst van spannende avonturen en verrassende gerechten.”
Wolvenkinderen is een gids boordevol tips & tricks en prachtige foto’s om ‘back to nature’ te gaan. Een inspiratie- en doe-boek voor kinderen én hun ouders dat aanzet om de natuur in te trekken, je broek vuil te maken, frisse buitenlucht inademen.
De Duitse versie ‘Wir Wolfskinder’ is net klaar. De Nieuwe Engelstalige versie ‘Wolf Children’ is in de maak. Daarvoor ging Richard ‘wolvenkinderen’ shooten in onder andere Frankrijk, Zuid-afrika, de Azoren en België. Ook tof: het boek werd trouwens gedrukt op 100% CO2 neutraal papier, met een FSC label. En alle gerechten die je terugvindt in het boek zijn vegetarisch: van vuurprei, over vuurwafels, pizza pesto, pasta in 1 pot, mango-bananenijs over boerenkoolchips of pan con tomate. Hieronder twee recepten!
Recept voor broodsperen
Hoe? Zoek en vind een goede, recht tak van 50 à 70 cm. Daarmee kom je al een eind. Ontdoe de tak van kleine twijgjes, sprietjes en blaadjes. Neem nu een dunschiller (veiliger dan een mes!) en scherp de punt van je speer. Niet wegslingeren, die speer!
Dit heb je nodig voor het brood: 500g tarwebloem, 3tl gist, 1tl zout, 270ml water, rozemarijn, beslagkom
Zo maak je het:
1. Meng de bloem, gist, zout, rozemarijn en water in een beslagkom
2. Kneed het deeg goed tot je een mooie bol hebt en laat het dan 30 minuten rijzen
3. (maak in afwachting je speer)
4. Kneed na 30 minuten het deeg nogmaals en voeg de kruiden toe
5. Laat het voor de tweede keer rijzen. Dit is een goed moment om je vuur te maken!
6. Verdeel het deeg in gelijke porties en rol er stengels van
7. Draai de deegstengels rond je speer. Begin in het midden van de speer en rol de stengel als een spiraal rond de tak, tot helemaal bovenaan.
8. Je vuur flakkert intussen op. Houd de broodsperen boven het vuur (niet erin!) en kijk hoe ze verleidelijk goudbruin worden. Draai regelmatig je speer.
9. Wanneer het deeg loskomt, is het klaar! Aanvalleeeuuun! Maar eerst blazen!
Tip: lekker met pesto of confituur!
Smakelijk!
Recept voor brandnetelthee
Wist je dat brandnetels supergezond zijn? Ze bevatten mineralen als ijzer, kalium, calcium, mangaan en vitaminen A, B, C, E en K. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden brandnetels trouwens vaak gegeten en klaargemaakt zoals spinazie. Je eet ze natuurlijk niet uit het vuistje, maar wél in pesto, soep of thee.
Zo ga je te werk:
1. Pluk – ver van het verkeer – jonge brandneteltoppen (doe handschoenen aan!)
2. Was de brandnetels en kook het water
3. Hak de brandneteltoppen in kleinere stukken en leg die in de theepot
4. Doe er het kokend water bij en laat even trekken
5. Voeg er naar smaak toe: vlierbloesemsap, honing, een stokje zoethout, munt, tijm en/of citroen.