Gabriëlla Moortgat Stichting deelt 25.000 euro uit aan sterke vrouwen

 
Duvel_pand_Triple_Hop_blauw.jpg

Elk jaar zet de Stichting Gabriëlla Moortgat twee sterke vrouwen in de bloemetjes. Gabriëlla, de kleindochter van de stichter van de gelijknamige brouwerij, wilde met dit initiatief opmerkelijke artistieke, wetenschappelijke, liefdadige, godsdienstige, sociale of pedagogische prestaties van vrouwen in de kijker zetten. In het verleden werden onder andere Zuster Leontine, Anna Theresa De Keersmaeker en Marleen Temmerman geëerd. Dit jaar worden Gerda Hendrickx van vzw Rozemarijn (Keerbergen) en Lyn Verelst van Solid International (Gent) bekroond met het Gabriëlla Moortgat ereteken ter waarde van 12.500 euro. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 20 november in het Duvel Depot in Breendonk.

De Gabriëlla Moortgat Stichting deelt jaarlijks een geldbedrag uit aan twee sterke vrouwen. Gerda Hendrickx ondersteunt met haar vzw Rozemarijn volwassen personen met een handicap én hun netwerk in Vlaams-Brabant. Rozemarijn biedt al 28 jaar opvang aan zo’n 90 mensen, inclusief Gerda’s eigen dochter. Lyn Verelst is de stuwende kracht van Solid International en biedt jonge meisjes en vrouwen in Peru, India en Kenya alle kansen om te groeien door te focussen op gezonder wonen en leven, rond relaties, sociale vaardigheden en weerbaarheid. Hun motto: “let’s rise by lifting others”. Beide vrouwen worden door de Raad van Bestuur van de Stichting bewonderd voor hun bijzondere inzet en bekroond met de Gabriëlla Moortgat prijs. Dat ereteken krijgen ze op woensdag 20 november overhandigd in het Duvel Depot.

Over de Gabriëlla Moortgat Stichting

Gabriëlla Moortgat is een legende in de omgeving van Puurs en Breendonk. De kleindochter van de stichter van de gelijknamige brouwerij en dochter van de uitvinder van Duvel was zelf heel actief in haar gemeenschap. Zo was ‘Gaby’ onder andere schepen van Breendonk, voorzitster van het plaatselijke Rode Kruis, mecenas van het Emile Verhaeren museum en zette zich heel haar leven in voor het Vlaamse kunstpatrimonium. Zeven jaar na haar overlijden wordt de traditie nog steeds verder gezet om vrouwen die hun gemeenschap bijzondere diensten bewijzen een buitengewone beloning uit te reiken.

 
Debby Wilmsen