Van zaad tot mossel: FISH TALES

 
FishTales - hangcultuurmosselen (copyright FishTales).jpg

Het mosselseizoen is begonnen! Fish Tales, het Nederlandse merk aan duurzame verse vis en vis in blik, biedt ook de lekkerste hangcultuurmosselen aan; Kraakvers, ‘Zeker Zeeuws’ én bio!

 Het mag dan wel minder exotisch zijn dan de tonijn lijnvissers van Maandhoo, de anjovisvissers uit Mar del Plata in Argentinië of de IJslandse kabeljauwvissers van Patreksfjörður, maar ook voor de mosselen van Fish Tales werkt seafoodchef en oprichter Bart van Olphen enkel met mosselboeren die hem duurzaam gekweekte mosselen van de hoogste kwaliteit kunnen aanleveren.

Voor de hangcultuurmosselen van Fish Tales, traditioneel de eerste mosselen van het seizoen, is dat Jacco Schot, wiens familie al meer dan 100 jaar actief is in de schaal – en schelpdiervisserij. De hangcultuurmosselen van Fish Tales komen van percelen in Neeltje Jans. Dit kunstmatige eiland werd in de jaren tachtig als werkeiland gebouwd in de monding van de Oosterschelde en maakt deel uit van de bekende Deltawerken. Al snel na de bouw van het eiland ontwikkelde het zich als ideale locatie voor de kweek van Mosselen. Mosselen van Neeltje Jans zijn dan ook een begrip bij de liefhebbers.

Net als alle hangcultuurmosselen, worden de mosselen van Jacco aan touwen gekweekt die in het water hangen. “Ze groeien dicht onder het wateroppervlak, waar het voedselaanbod rijker is dan op de bodem en de schelpen dus al vroeg in het seizoen volgroeid zijn. Daarom zijn ze dus ook de eerste mosselen die beschikbaar zijn. Daarenboven zit er meer vlees aan dit type mosselen dan aan bodemcultuurmosselen” ligt Jacco Schot toe.

De mosselen van Jacco dragen ook het kwaliteitslabel ‘Zeker Zeeuws’. Een bij ons niet zo bekend label, maar voor de liefhebbers én de mosselkwekers wel zeer belangrijk. Dit label garandeert dat de mosselen van zaad tot verpakking in de Oosterschelde zijn opgegroeid en in Zeeland zijn verwerkt. Dat in tegenstelling tot heel wat andere mosselen die in Denemarken of Duitsland worden gekweekt en dan kort even in Oosterscheldewater worden gedompeld om het label ‘Zeeuws’ te bekomen. “Deze type mosselkweek is daarmee eigenlijk een zuivere vorm van biologische landbouw, maar dan op zee.” Aldus Bart van Olphen.

 

De biologische hangcultuurmosselen van Fish Tales zijn verkrijgbaar bij Delhaize en Albert Hein.

Website: www.fish-tales.com   // Instagram: www.instagram.com/fishtales_be/  //  Youtube: www.youtube.com/user/Bartsfishtales

 
Debby Wilmsen