De zee begint bij jezelf

Zeventien surfclubs langs de Belgische kust ondernemen concreet actie om zwerfvuil aan te pakken. Ze bannen plastic rietjes en roerstaafjes, beperken individuele verpakkingen en tijdens evenementen gebruiken ze herbruikbare bekers. Door het aanbieden van kraantjeswater in herbruikbare drinkflessen tijdens zomerkampen, beperken de clubs het gebruik van plastic flesjes. Maar er is meer: er worden ook strandasbakjes aan zonnekloppers uitgedeeld en er komen ook rookvrije zones op het strand, om zo de peukenproblematiek te voorkomen. En er is de Proper Strange Zak, die mensen kunnen meenemen tijdens hun strandwandeling om dan daarin strandafval te verzamelen. Al die actiepunten werden verzameld op een houten bord dat in de clubs komt te hangen. Wanneer een club aan een actie voldoet, wordt dat aangeduid op het bord.

Per jaar komt er wereldwijd acht miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds dat eerder deze maand werd gepubliceerd. Nog: tijdens de zomer neemt de vervuiling in onze zeeën toe. Afval dat niet aanspoelt, komt deels op de zeebodem terecht of wordt afgebroken tot schadelijk microplastic. Belgische surfers zien hun speeltuin al langer dan vandaag in een stort veranderen en daarom ruimen sommige clubs al meer dan twintig jaar hun strand op. In de lente doen ze dat naar jaarlijkse gewoonte allemaal samen, tijdens de grote strandschoonmaak ‘Eneco Clean Beach Cup’. Om het hele jaar door zwerfvuil en strandafval aan te pakken, werd het duurzaamheidslabel ‘Clean Beach Club’ in het leven geroepen. Want de clubs willen surfen op golven, niet op afval. Ze zijn het beu om afval van anderen op te ruimen en pakken met de actiepunten het probleem aan de bron.

Om het duurzaamheidslabel Clean Beach Club te krijgen moeten clubs minstens twee opruimacties per jaar organiseren, de peukenproblematiek aanpakken en vijf veranderingen doorvoeren richting minder plastic. Tijdens verschillende inspiratiesessies worden goede voorbeelden uitgewisseld en de clubs krijgen ook extra begeleiding. Thema’s als afval, energie, waterverbruik, regenwaterrecuperatie, ledverlichting, sensibilisering en zo meer komen aan bod.

"De strandclubs hebben altijd al een voortrekkersrol ingenomen, zij worden dag in - dag uit geconfronteerd met het zwerfvuil, ze zijn de strijders van het eerste uur!" , aldus burgemeester Bart Tommelein

“Naast opruimen, willen de surfclubs het afvalprobleem nu ook aanpakken bij de bron én het goede voorbeeld geven. We zien dat, als sportfederatie, als onze taak om de clubs samen te brengen en samen acties op te zetten. In elke club komt een bord te hangen met daarop vijf actiepunten.” - federatie Wind & Watersport Vlaanderen.

Dienst Marien Milieu: “Minister De Backer lanceerde voor de dienst Marien milieu van de FOD Volksgezondheid het actieplan omtrent marien zwerfvuil en ligt hiermee aan de basis van de samenwerking met Wind- en Watersport Vlaanderen. De aanpak van marien zwerfvuil moet gebeuren op alle vlakken: van preventie aan de bron, tot sensibilisering en controle op naleving van de wetgeving. Maar als we middelen efficiënt willen inzetten, is het van doorslaggevend belang dat er samenwerking is en ieder zijn rol opneemt in dit verhaal. Van lokaal tot internationaal niveau: de zee begint bij jezelf!”

“Werken aan een duurzame planeet is een continu proces. Het is geen momentopname. We moeten steeds alert zijn en elkaar aansporen om ervoor te zorgen dat onze klimaat-engagementen op lange termijn blijven voortduren. Met Eneco werken we dan ook graag mee aan initiatieven die mensen bewust en attent maken en zodanig elke dag onze aarde een beetje meer proper houden. We willen zorgen voor de toekomstige generaties”, aldus Kristof Van Genck van Eneco. “Om hierbij te kunnen rekenen op alle surf en sportclubs sterkt ons verder in de waarde van dit project. Duurzaamheid is echt een zaak van iedereen.”

Debby Wilmsen